دستگاه های تصفیه هوای آی کیو ایر برای مقابله با بحران سارس
در فوریه سال ۲۰۰۳، روزنامهها شروع به انتشار اخباری از شیوع بسیار سریع یک بیماری ریوی غیر معمول کردند. این بیماری امروزه با نام سندروم مزمن تنفسی یا سارس شناخته میشود و بسیار واگیردار است. سارس توسط ویروس کورونایی ایجاد میشود که هیچ ضد ویروسی برای آن وجود ندارد. در حالی که مرکز شیوع این بیماری چین بوده است، به سرعت از آسیا تا آمریکای شمالی به خصوص کانادا پخش شد و تعداد موارد آن به ۳۲ کشور رسید.
تا آگوست ۲۰۰۳، به طور حدودی ۸۴۲۲ مورد با تعداد ۹۱۶ کشته گزارش شدهاند. از این تعداد ۱۷۲۵ نفر، یعنی ۲۰ % مبتلایان جزو کارکنان سلامت و بهداشت بودهاند. بیماری سارس علاوه بر خسارات جانی گزاف، با نزول گردشگری و سایر صنایع وابسته به آن، تاثیر مخربی بر سیستمهای اقتصادی وارد کرد. تخمین خسارات مالی سارس از ۳۰ میلیارد دلار آمریکا تا ۱۵۰ میلیارد متفاوتاند. برخی از کارشناسان میگویند که حتی این تخمین نیز تنها گوشهای از واقعیت است. بنابراین زیان حاصل از این بیماری، با واقعه ۱۱ سپتامبر قابل مقایسهاند و عواقب آن نیز هنوز ادامه دارد.
ویروس سارس و دستگاه تصفیه هوا
آیا سارس باز میگردد؟
در اقدامی بیسابقه برای حل معضل سارس و پیشگیری از شیوع آن، سازمان جهانی بهداشت، کمیته کنترل عفونت آمریکا و بسیاری از نهادهای بهداشتی دیگر، صدها نفر را گرد هم آوردند. در جولای سال ۲۰۰۳، تایوان و چین، ۲ کشور آخری بودند که از لیست انتقال محلی سارس، خط زده شدند. در این زمان مهمترین سوالی که مطرح میشود این است که آیا ویروس سارس باز میگردد؟ مانند ویروس ابولا، سارس نیز ممکن است در جایگاهی حیوانی یا زیست محیطی پنهان شود تا شرایط برای انتقال به انسان، مجددا فراهم شود. بر اساس گفتههای سازمان جهانی بهداشت، ویروس سارس ممکن است مانند بسیاری از بیماریهای تنفسی رایج ویروسی عمل کند، با افزایش گرما و رطوبت بمیرد و با شروع فصل سرما دوباره برخیزد.
پیشگیری بهتر از درمان است.
زمانی که فردی با ذرات بزاق و آلایندههای عفونی سارس محیط را آلوده میکند، مانند سایر بیماریهای تنفسی ویروس سارس با تماس نزدیک منتقل میشود. در این زمان شخصی که نزدیک به فرد مبتلا است با تنفس هوای آلوده مبتلا میشود. با این حال دانشمندان در حال بررسی راههای دیگر انتقال سارس هستند. بر طبق گفته کمیته کنترل عفونت آمریکا، ویروس سارس از طریق هوا، بیشتر و سریع تر منتقل میشود. از آنجایی که هیچ درمان ضد ویروسی برای سارس وجود ندارد، موثرترین استراتژی برای مقابله با آن، کنترل است. البته در حالی که یکی از اهداف اولیه سازمان جهانی بهداشت، بستن فرصتهای انتقال بین المللی این بیماری مرگبار است، بسیاری از نهادهای بهداشتی به دنبال راه حلهای دیگری برای کنترل عفونت در صورت شیوع مجدد ویروس کورونا هستند.
سارس در هنگ کنگ
بیمارستان هنگ کنگ یکی از موسسههایی بود که مشتاقانه به دنبال راه حل پیشگیرانهای برای مقابله با ویروس سارس جست و جو کرد. مسئولین این بیمارستان در حال حاضر ۴۳ بیمارستان، ۴۷ کلینیک تخصصی و ۱۳ کلینیک جراحی عومی را مدیریت میکنند. در طول بحران سارس هنگ کنگ یکی از مناطقی بود که وخیمترین اوضاع را با تعداد ۱۷۵۵ مبتلا داشت که ۳۰۰ مورد از آن به مرگ انجامید. از این تعداد ۳۷۶ نفر جزو کارکنان بهداشت بودند. با توجه به این آمار مسئولان بیمارستان مصمم شدند تا راهی را برای کنترل موثر ویروس سارس در صورت شیوع مجدد پیدا کنند.
فرایند ارزیابی
برای پیدا کردن موثرترین، منعطفترین و به صرفهترین راه، دپارتمان خدمات الکتریکی و مکانیکی دولت هنگ کنگ، آزمونهای سختگیرانهای را از طرف بیمارستان هنگ کنگ اجرا کردند. آنها کارایی دستگاههای تصفیه هوای بسیاری از جمله تصفیه هوای آی کیو ایر را تست کردند. با کمک دستگاههای شمارنده ذرات لیزری، راندمان واقعی فیلتراسیون هر دستگاه تصفیه هوا آزمایش شد.
تست دستگاه تصفیه هوا
آزمونهای راندمان مشخص کردند که بیشتر سیستمهای تصفیه هوای شرکت کننده نتوانستند ذرات معلق تا ابعاد ۰.۳ میکرون را با راندمان واقعی 9۹۹.۹۷ % تصفیه کنند. اما دستگاههای تصفیه هوای آی کیو ایر توانستند این آزمون را با موفقیت بگذرانند. پس از فرایند انتخابی اولیه، توجه بر روی سیستمی گذاشته شد که بتواند تنها در دقایقی شروع به کار کند و بتواند خطر تهدید انتقال عفونتهای هوابرد سارس را به حداقل برساند.
با وجود تلاشهای حرفهای یک توزیع کننده تخصصی دستگاههای تصفیه هوای آی کیو ایر در هنگ کنگ و سابقه پیشین آی کیو ایر در زمینه کنترل عفونت بیمارستانی، آی کیو ایر توانست راه حلی سفارشی را برای کنترل سارس در بیمارستان هنگ کنگ فراهم کند.
سنجش دستگاه تصفیه هوای آی کیو ایر
پس از هفتهها ارزیابی و نصب دستگاههای تصفیه هوای آزمایشی مختلف، بیمارستان هنگ کنگ بالاخره آی کیو ایر را به عنوان تنها سیستم تصفیه هوای پرتابل مناسب برای اتاق بیماران سارس انتخاب کرد و بیش از۲۰ بیمارستان به صدها عدد از دستگاههای تصفیه هوای آی کیو ایر مجهز شدند. این دستگاهها با مبدلهای جاذب آلودگی در محل و مبدل فشار منفی تکمیل شدند.
دستگاه تصفیه هوای پرتابل آی کیو ایر میتواند به سرعت در کنار تخت بیمار مبتلا به سارس نصب شود. بازوی مکش انعطاف پذیر نیز نزدیک صورت بیمار قرار میگیرد تا ذرات مایع معلق حاصل از سرفه و عطسه را جذب کند. این هوای آلوده سپس با گذشتن از ۳ مرحله فیلتراسیون، تصفیه و پاک میشود. در آخرین مرحله از فیلتراسیون، فیلترهایپرهپای آی کیو ایر که جداگانه تست شده است، میتواند تا ریزترین میکروارگانیسمهای معلق از جمله ویروس سارس را با راندمانی معادل ۹۹.۹۵ % تصفیه کند. در نتیجه خطر انتقال عفونت در اتاق بیمار به شدت کاهش میابد و محیط امنتری برای وی و همچنین کارکنان بیمارستان فراهم میشود.
مبدل تصفیه هوای آی کیو ایر
کاملا واضح است که آمادگی برای بازگشت سارس باید ادامه داشته باشد زیرا این بازگشت کاملا محتمل است. آی کیو ایر به عنوان برترین برند عرضه کننده دستگاههای تصفیه هوای پرتابل به این که توانسته است راه حلی برای تصفیه و فیلتراسیون کارامد را برای مقابله با ویروس سارس و سایر عفونتهای هوابرد محیا کند، بسیار مفتخر است.